Horze Guide

5 oivaa vinkkiä miten pitää hevonen viileänä kesän kuumissa hevostapahtumissa


Joskus tuntuu siltä, että kesän parhaat kilpailut osuvat kuumimmille päiville. Oletko huolestunut siitä, kuinka saat pidettyä hevosesi viileänä kesän hevostapahtumissa? Tässä on muutamia hyviä neuvoja, joiden avulla hevosesi olo pysyy viileänä ja miellyttävänä.

 1. Valitse satulahuopa huolella

  Kun päätät, mitä satulahuopaa käytät kilpailupäivänä, valitse huopa, joka on mahdollisimman hengittävä ja kosteutta pois siirtävä. Lampaannahasta valmistetut satulahuovat ovat hyviä, koska ne ovat luonnostaan ilmavia ja siirtävät kosteutta pois hevosen selästä, mikä tekee hevosen olon miellyttävämmäksi.

 2. Pidä hevosen satulavyön alue puhtaana

  Kun hevosesi esiintyy, hikeä saattaa kertyä satulavyöhön. Kuivaa satulavyön alue näytösten välillä. Se auttaa hevosta pysymään viileämpänä ja ehkäisee hiertymiä. Vaihtoehtoisesti voit harkita lampaannahkaisen satulavyön pehmusteen tai lampaannahalla vuoratun satulavyön käyttöä. Molemmat auttavat siirtämään kosteutta pois hevosesta ja ilmaa kiertämään, mikä tekee hevosen olon miellyttävämmäksi.

 3. Löysää satulavyötä

  Löysää hevosesi satulavyötä vähintään kilpailujen tai näytösten välillä. Jos ehdit, ota satula pois selästä ja anna hevosen jäähtyä. Anna hevoselle vettä ja pidä varjossa, kunnes on aika satuloida uudelleen

 4. Viilennä hevosesi vedellä

  Jos sinulla on hetki aikaa näytösten välillä, voit viilentää hevostasi vedellä. Muista ottaa mukaan ämpäri, pesusieni ja hikiviila. Huuhtele letkulla tai sienellä ja viileällä vedellä ja kuivaa välittömästi hikiviilalla. Voit toistaa samaa, kunnes hevonen on viileä. Kun kuivaat hevosen välittömästi, hän on nopeammin täysin kuiva. Voit myös nopeuttaa viilentämistä huuhtelemalla erityisesti takajalkojen isojen verisuonten aluetta.

 5. Käytä kärpäslointa

  Kevyen kärpäsloimen käyttäminen näytösten välillä saattaa viilentää hevosta. Hevosen ei tarvitse käyttää niin paljon energiaa hyönteisten karkottamiseen, mikä myös auttaa pitämään hevosen lämpötilan alhaisempana. Muutamissa kärpäsloimissa on lisäetuna myös UV-suoja, joten suojaat samalla myös hevosen karvaa.

Kesän kilpailut saattavat olla todella kuumia tapahtumia. Tarkkaile hevostasi koko tapahtuman ajan ja, jos epäilet hevosesi ylikuumentuneen, ota satula pois, viilennä hevosta vedellä, vie varjoon ja anna vettä juotavaksi.