Horze Guide

Mikä mahavyö sopii parhaiten hevoselleni?


Satulavöitä on kahdenlaisia. Pitkiä satulavöitä ja lyhyitä satulavöitä. Riippuu satulasi vastinhihnojen pituudesta, kumman tyyppisen vyön tarvitset. Suurimmassa osassa estesatuloista ja yleissatuloista on lyhyet vastinhihnat, joten niissä on käytettävä pitkää satulavyötä. Poikkeus: Koulupainotteiset yleissatulat. Koulusatuloissa on pitkät siivet ja lyhyet vastinhihnat, joten niissä on käytettävä lyhyttä satulavyötä, jota kutsutaan myös koulusatulavyöksi.

Standard Sadelgurte

Tämä kategoria sisältää suorat satulavyöt. Nämä vyöt sopivat yleensä hevosille, jotka eivät ole erityisen herkkiä vatsan alueelta, eikä niillä ole ongelmia (kuten hiertymiä) satulavyön alueella.

Anatomisest muctoillut satulavyöt

Näissä satulavöissä leikkaus on avoimempi kainaloiden kohdalta, mikä antaa hevosen etujaloille enemmän liikkumavapautta. Vyö voi myös olla keskeltä leveämpi, jolloin se jakaa satulavyön aiheuttaman paineen paremmin koko vyön pituudelle.

Erikoisvyöt

käytetään usein esteillä ja kenttäratsastuksessa, jotta hevonen ei saisi vatsaansa naarmuja osuessaan etujaloillaan vatsaansa hyppyjen aikana. Toinen ominaisuus tällaisissa satulavöissä on keskellä oleva kiinnityslenkki, johon voi kiinnittää esimerkiksi sivuohjat tai rintaremmin. Lenkin voi myös irrottaa vyöstä.

Nylonvyöt

Nylon on erittäin vahva ja kestävä materiaali, joka on myös helppohoitoinen. Herkille hevosille nylon ei välttämättä ole paras mahdollinen materiaali, sillä se saattaa hangata hevosen vatsaa ja aiheuttaa hiertymiä hevosen hikoillessa.

Neopreenivyöt

Neopreeni on erittäin pehmeä ja joustava materiaali, joten sitä suositellaan yleensä herkille hevosille. Vaikka hevonen hikoilisi, neopreeni säilyy pehmeänä. Materiaali on myös helppo pitää puhtaana.

Nahkavyöt

Nahka on luonnonmateriaali ja vaatii enemmän hoitoa. Tämä tarkoittaa, että sitä täytyy puhdistaa päivittäin ja intensiivisemmin muutaman viikon välein. Jotta nahka pysyy kunnossa, se vaatii satulasaippuan ja nahkarasvan käyttöä. Nahka on lyömätön materiaali, kun vertaillaan mukavuutta, kestävyyttä ja sopivuutta (herkille) hevosille.

Lampaannahkapehmusteiset satulavyöt

Käytetään erityisesti herkillä hevosilla jakamaan painetta ja ehkäisemään hiertymiä. Tällaisia pehmusteita saa erillisinä putkiloina, jotka kiinnitetään satulavyöhön. On olemassa myös satulavöitä, joissa pehmuste on valmiiksi kiinnitettynä. Erillisten pehmusteiden hyvä puoli on se, että ne voidaan pestä erikseen. Pehmusteen ja satulavyön kiinteä yhdistelmä sen sijaan takaa sen, ettei pehmuste voi liukua pois paikoiltaan, mikä vähentää huomattavasti hiertymien riskiä.