Horze Guide

Tiedätkö mikä kuolain sopii hevosellesi parhaitein? Lue nämä perusasiat!


On olemassa paljon erilaisia kuolaimia. On tärkeää tietää, mikä kuolain toimii juuri sinun hevosellasi parhaiten.

Oliivinivel ja nivelkuolain D-renkaalla

Oliivinivel on pehmeä kuolain, joka on hellävarainen hevosen suulle ja hyvin yksinkertainen kuolain. Tämä kuolain ei nipistä hevosen suupieliä käytön aikana. Nivelkuolain D-renkaalla on kuten Oliivinivel. Nivelkuolain D-renkaalla pysyy kauempana hevosen suupielistä kuin muut kuolaimet. Näissä kuolaimissa ohjat kiinnitetään D-kirjaimen muotoiseen renkaaseen. Tällä kuolaimella ei ole nivelkuolaimelle tyypillistä pähkinänsärkijä-vaikutusta hevosen suussa.

Kolmipalakuolaimet

Kolmipalakuolain on vaikutukseltaan lähellä nivekuolainta, sekä Nivelkuolainta D-renkaalla, mutta niissä on yksi lisänivel, jonka ansiosta kuolain ei käyttäydy pähkinänsärkijän tavoin hevosen suussa. Kolmipalakuolain aiheuttaa keskiosansa ansiosta hieman enemmän painetta hevosen suuhun, kuin yksinivelinen kuolain ja saattaa tuntua hieman epämukavammalta hevosen suussa.

Muovi ja kuparikuolaimet

Osassa muovisista kuolaimista on maku, jota hevoset rakastavat! Se on yksinkertainen kuolain käyttää ja hevoset pitävät sen mausta. Kuparikuolain lisää hevosen syljeneritystä ratsastuksen aikana.

Olympia ja Pelham-kuolaimet

Olympiakuolaimia käytetään silloin kun halutaan saada enemmän kontrollia. Niitä nähdään usein käytettävän esimerkiksi rataesteillä. Vain kokeneen ratsastajan tulisi käyttää näitä kuolaimia, sillä väärin käytettynä niiden vaikutus voi olla päinvastainen. Kuolaimen vahvuus riippuu siitä, mihin renkaaseen ohjat on kiinnitetty. Pelham-kuolaimia käytetään usein siirtymävaiheessa nivelkuolaimesta kankikuolaimiin. Kuolain ei ole niin kova, koska se on siirtymäkuolain. Pelham-kuolaimia näkee käytettävän niin esteratsastuksessa, kuin kouluratsastuksessakin.