Horze Guide

Lue pari käytännölistä neuvoa siitä miten pidät kärpäset loitolla hevosestasi


Kärpäset ovat ärsyttävä riesa kesäisin ja niiden karkottaminen voi usein olla vaivalloista. Täältä löydät muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit pitää kärpäset poissa tänä kesänä ja tehdä tallista miellyttävämmän ympäristön!

Kärpäspanta

Helpoin ja nopein tapa suojata hevosesi kärpäsiä vastaan on kärpäspanta. Pannan käyttö on helppoa ja miellyttävää hevoselle. Kärpäspantoja löytyy eri tyylisiä ja niitä voi käyttää joko yksinään tai kiinnittää riimuun. Useista malleista ja värivaihtoehdoista löydät persoonallisen kärpäspannan hevosellesi.

Minimoi lanta

Yksinkertainen tallinhoitokäytäntö voi auttaa pitämään kärpäset poissa. Keskimäärin 600-kiloinen hevonen tuottaa noin 25 kiloa lantaa päivässä, joten on vaikea pitää kärpäspopulaatio matalana. On tärkeää siivota karsinat päivittäin ja mahdollisimman usein, jotta kärpästen ei ole mahdollista saada kasvualustaa. Karsinoiden siivouksen lisäksi on tärkeää siivota myös tarhat ja laitumet. Viikoittain kannattaa puhdistaa alueet, joilla hevoset viihtyvät eniten, kuten esimerkiksi vesiastian ympäristö ja katos. Lanta tulee pitää mahdollisimman kaukana tallista ja jos mahdollista, sirotella se ohuesti ja tasaisesti pelloille lannoitteeksi. Useat tallit haluavat myös kuljettaa lannan kokonaan pois. Riippuu omista mieltymyksistäsi, mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten!

Kärpäshuppu

Kärpäsloimet suojaavat kuten kärpäshuppu, mutta koko vartaloa. Sen lisäksi, että ne estävät ötököitä puremasta ihoa, ne myös suojaavat hevosen karvaa palamasta auringossa ja pitävät hevosen puhtaana ja kiiltävänä. Kärpäsloimissa on useita erilaisia vaihtoehtoja, kuten kaulakappale, vedenpitävä materiaali, sekä säädettävät remmit, joiden avulla loimen saa istumaan jokaiselle hevoselle.

Kärpässuihke

Hyvä keino kärpästen karkottamiseen on automaattinen kärpässuihkejärjestelmä. Järjestelmä suihkuttaa automaattisesti karkotetta tietyin väliajoin päivän aikana. Kun järjestelmä on asennettu, se toimii 24 tuntia päivässä ja 7 päivänä viikossa riippumatta siitä oletko tallissa vai et. Sinä saat mielenrauhan ja hevosesi viihtyisän ympäristön.