Horze Guide

Kolme askelta ratsastussaappaiden hankintaan


Hyvät ratsastussaappaat tekevät ulkonäöstäsi huolitellun ja tyylikkään. Monissa ratsastuskilpailuissa saappaat ovat pakolliset. Tässä on muutamia asioita, joita kannattaa miettiä ennen saappaiden ostamista.

 1. Mieti minkä tyyliset saappaat tarvitset.

  Ennen kuin alat etsiä sopivia saappaita, mieti minkä tyyliset saappaat tarvitset. Ratsastussaappaita on pääasiassa kahdenlaisia: estesaappaita ja koulusaappaita. Estesaappaissa on nauhat edessä ja niitä käytetään useimmiten este ja kenttäratsastuksessa. Koulusaappaissa sen sijaan ei ole nauhoja ja niitä käytetään yleensä kouluratsastuksessa.

 2. Mieti mitä ominaisuuksia haluat.

  Ratsastussaappaista löytyy useita erilaisia ominaisuuksia. Osassa on panostettu pohjan erityiseen mukavuuteen, jotta saappaita pystyy käyttämään koko pitkän päivän ilman, että jalat rasittuvat. Useissa saappaissa on nykyään takana vetoketju, joka helpottaa niiden pukemista ja riisumista.

  On olemassa laaja valikoima eri tavoin muotoiltuja ja erilaisista materiaaleista valmistettuja saappaita. Perinteisesti ratsastussaappaat ovat kokonaan mustat, mutta nykyään värilliset yksityiskohdat ovat yleistyneet. Jos kilpailet, varmista lajisi vaatimukset saappaiden suhteen ennen saappaiden ostamista. Esteratsastuksen parissa värilliset yksityiskohdat saappaissa ovat tänä päivänä muodikkaita, mutta esimerkiksi kouluratsastuksessa niitä ei sallita.

 3. Selvitä minkä kokoiset saappaat tarvitset.

  Kun olet löytänyt käyttötarkoitukseesi soveltuvat ratsastussaappaat, sinun on selvitettävä minkä kokoiset saappaat tarvitset. Sitä varten sinun täytyy ottaa muutamia mittoja. Saappaan koko on yleensä suunnilleen sama kuin kengänkokosi normaalistikin.

  On tärkeää mitata pohkeen ympärys, jotta osaat valita tarpeeksi hyvin pohkeen ympärille istuvat saappaat. Käytä mittanauhaa ja mittaa pohkeen ympärys paksuimmasta kohdasta siten, että sinulla on jalassa ratsastushousut ja sukat. Vertaa tätä mittaa haluamasi saapasmallin kokotaulukkoon. Monet valmistajat tarjoavat useita eri ympärysmittoja kapeasta erittäin leveään.

  Viimeinen tarvitsemasi mitta on jalan korkeus. Ota mitta istuessasi kantapään alaosasta polvitaipeeseen saakka. Tämä mitta kertoo kuinka korkeavartiset saappaat tarvitset. Kun saappaita on käytetty jonkin aikaa ja ne muotoutuvat jalkaan, ne yleensä pehmenevät ja laskeutuvat hieman, joten mittaustulokseen kannattaa lisätä pari senttiä. Vertaa tätäkin tulosta kokotaulukkoon nähdäksesi minkä kokoiset saappaat tarvitset.

Laadukkaat saappaat kestävät vuosia ja tekevät sinusta huolitellun näköisen hevosen selässä.